Case Studies 23.10.15 Kitchen

Gloss Handless

View Gallery
Gloss Handless

About The Project:

Karen and Conor decided to renovate and extend their small separate kitchen and conservatory to allow for more space – and more light. “We added the extension and renovated the two rooms into one in order to maximise their benefit. The conservatory was great in the summer but too cold to use in the winter and as it’s where our dining table was, it meant in the colder months we were all huddled around the breakfast bar in the old kitchen trying to eat dinner. I wanted to be able to use the space all year round.” While the conservatory may have been cold it was lovely and bright – something that the previous kitchen was missing. “Our old kitchen was small and dark, you would have needed the lights turned on 24/7. This renovation has totally changed that. There’s so much natural light and with new windows and triple glazing the room is now lovely and cosy.”

The main ideas for the kitchen were Karen’s own and something that had been in the pipeline for a couple of years before the work began. Working with Eamon, Karen was able to transform her ideas into a practical design.

“Eamon was great and made sure the whole process ran incredibly smoothly. He knew what I wanted and didn’t compromise on detail or service.”

Karen drew inspiration for the colour scheme from artwork she had hanging in the conservatory: “While I wanted everything very clean and bright looking, I knew I needed to add in some contrast and I think the rich wood of the island and dark seating does just that. We have a great view from the room and I wanted the colours I chose to work with the natural backdrop outside the glass.”

The bright, glass splashbacks do just that and give the kitchen a contemporary look with timeless appeal. In a clever move the illuminated horizontal stripes of the island make the area appear larger and keep the room bright. The family have been in their home for more than a decade and finally they have the kitchen they’ve always wanted. Karen explains: “For me meal times are very important; it’s quality family time. I think it’s important to be able to sit around the dining table and talk about our day and we’ve now got the perfect room to do that in.

“It was great at Christmas to have everyone in the same room and still have the space to move about cooking and getting things ready. “I’d wanted this kitchen for a long time and I’m very pleased and proud of the finished result.”

 

Project Specifications:

The finish of this kitchen is quite contemporary with a light ivory gloss Acrylic handless door and wenge oak feature island and framing. The worktop is Silestone quartz in both 30mm and 60mm thickness. The full size glass splashback on the hob wall not only adds a subtle splash of colour but is a really practical protective wall covering. Lighting was always going to be one of the key features to bring this room together and colour change up-lighting mixed with crisp white down lighting and plinth lighting really sets off the finishes. The illuminated lighting panels under the breakfast bar are another triumph. The kitchen includes a 1.2m pantry larder finished in the same rich wenge oak as the framing & island breakfast bar area. Miele cooking appliances, a Gutmann extractor fan and full height integrated side by side fridge and freezer mean the kitchen is more than well equipped to deal with family life and social occasions alike.

Let us create your dream kitchen

Contact us

Meet a Consultant

Design

Manufacture

Delivery & Fitting